Oliebollen van pannenkoekmix
40-50 oliebollen
Op basis van eierpannenkoekenmix.Ingrediënten / Benodigdheden
Beslag
- 1 kg Koopmans Professioneel Eierpannenkoekmix Compleet
- 800 ml lauw water (max. 40 °C)
- 60 g gesmolten boter
- 20 g gedroogde gist
- 10 g suiker
- 10 g zout
- 1 g kaneel
- Frituurolie
Vulling
- Gewelde krenten en rozijnen en/of gesnipperde appel (maximale vulling is 500 g per kg droge mix)
Tip!
1: Maak per keer maximaal zoveel beslag klaar als je in een half uur tot drie kwartier kunt verwerken.
2: Een grote vetopname voorkom je door de temperatuur zo constant mogelijk te houden en door de beslagbolletjes direct even onder te dompelen in de hete olie.
3: Wanneer het laatste beslag door de verdergaande rijs té luchtig wordt, roer je dit nog even door (voorzichtig). Na een paar minuten kun je verder gaan met bakken.
Bereidingswijze
- Doe het water in een mengkom of in het bekken van jouw mengmachine en roer hier de gist en de suiker door
- Voeg dan de eierpannenkoekmix, het zout en de kaneel toe en roer dit tot een glad beslag
- Dek de kom af met een vochtige doek en laat het beslag ca. 30 minuten op een warme, tochtvrije plaats rijzen
- Spatel de afgekoelde, gesmolten boter en de vruchtenvulling voorzichtig door het beslag. Laat het geheel nog ca. 20 – 30 min rijzen
- Vorm oliebollen met behulp van een ijsknijper die in de hete olie is gedompeld. Laat de oliebol onmiddellijk in de hete olie van ca. 180 °C glijden
- Keer de oliebollen na ca. 3 minuten, wanneer ze dit niet uit zichzelf gedaan hebben. Bak de oliebollen nog ca. 2 min tot ze gaar en goudbruin zijn
- Schep de oliebollen uit de pan en laat ze in een vergiet met keukenpapier goed uitlekken. Serveer de oliebollen met poedersuiker